9.3

 +31-(0)26-3830752
 +31-(0)6-46332716
info@fijneduitsewijnen.nl  



  

Welke wijnen bij uw gerecht

Wetenswaardigheden en tips

Uit ervaring weten wij dat het vaak moeilijk is de juiste wijn bij een gerecht te kiezen of het juiste gerecht bij een wijn. Het gerecht kan lekkerder smaken door de juiste wijn en omgekeerd. Wanneer het gerecht en de wijn met elkaar in harmonie zijn ontstaat een unieke smaakervaring.

Om het voor u gemakkelijker te maken hebben wij bij onze wijnen een advies voor bijpassende gerechten gegeven.

Meer info:

Waar moet ik op letten?

Bij het maken van een goede combinatie is kennis nodig van zowel wijn als van de gerechten. Zowel bij wijn als gerecht is mondgevoel en smaakrijkdom belangrijk. Deze zijn als volgt in te delen:

  1. Mondgevoel:
    • Strak (zuur)
    • Filmend (zoet) 
  2. Smaakrijkdom:
    • Smaakgehalte (type wijn of gerecht)
    • Smaaktype fris (druivenrassen of gerecht)
    • Smaaktype rijp (houtlagering of gerecht) 

 

VOORBEELDEN 

 

FRIS

 

 

RIJP

 

FRUIT

Appel, citroen, bessen, frambozen

Banaan, meloen, peer, perzik

 

KRUIDEN/

SPECERIJEN

Dragon, dillen, bieslook, kervel, peterselie, anijs, munt

Tijm, rozemarijn, basilicum, majoraan, vanille, foelie, oregano, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel

GROENTEN

 

Sla, asperges, venkel, meiknollen, tomaat, paprika (rauw), venkel, zuurkool

Knolselderij, bieten, spinazie, paddestoelen,

 

KOOKTECHNIEK

Pocheren, koken

Bakken, grillen, frituren

INGREDIENTEN

Rauwe ui, kappertjes, augurk

Truffel, knoflook, gebakken ui

Wijn & spijs moeten elkaar complementeren qua structuur. Dus heeft de wijn een zuurtje moet dat in het gerecht terug komen. Voorbeeld Sauvignon Blanc en een salade met balsamico.

De sterkste smaak van het gerecht wat op je bord komt is het belangrijkst. Vlees, vis en groenten hebben over het algemeen een weinig uitgesproken smaak, het is vaak de saus die bepalend is en overheerst. Daar moet de wijn bij aansluiten.

Bij gebruik van een vette, romige saus kun je het beste gebruik maken van een houtgelagerde wijn. De houtlagering geeft vaak ook de vette, filmende laag aan de wijn. Complementerend dus!

Conclusie: combinaties wijn en karaktereigenschappen van gerechten

  • Wijn in combinatie met een gerecht met zuurgehalte;
    Wijn kan tegen zuur, omdat het zelf zuren bevat                          
  • Wijn in combinatie met een gerecht met zoutgehalte;
    Zout is voor wijn met terroir en wijnen afkomstig van een kustregio smaakversterkend
  • Wijn in combinatie met een gerecht met zoetgehalte;
    Zoet verzuurt de wijn. Zoetgehalte moet gelijk zijn in wijn & spijs voor goede combi
  • Wijn in combinatie met een gerecht met pikantgehalte;
    Pikant is geen groot probleem. Alle smaken blijven overeind

Bron: Schema kaas en wijn gemaakt door Peter Klosse, Academie voor Gastronomie.

De flessen wijn zijn op je bestelbon geplaatst.